Yin Yoga - Yogastudio Energy Joure

Yin Yoga - Yogastudio Energy Joure

Zoek je rust en balans? Kies voor Yin yoga.

‘Klein en groot’, ‘koud en warm’, ‘Yin & Yang’ – het zijn bekende tegenstellingen die elkaar versterken. In een actief en druk leven kan Yin yoga rust en balans brengen. Geen wonder dat Yin yoga de laatste jaren steeds populairder wordt. Maar wat is het verschil met bijvoorbeeld de Hatha yoga? We leggen het je graag uit.

Yin & Yang energie

Yin energie staat voor vrouwelijke energie: verkoelend, introvert, stabiel en onbeweeglijk. Bij de Yin Yoga laat je de spieren zoveel mogelijk los. De aandacht gaat uit naar die gebieden in het lichaam waar je de rek voelt: het bindweefsel en de gewrichten. Bindweefsel en gewrichten zijn ‘Yin’ omdat ze stijf en niet elastisch zijn.

Yang energie is de mannelijke energie: verwarmend, extravert, veranderlijk en beweeglijk. Bij Yang kun je denken aan sporten die meer op uithoudingsvermogen, spierspanning en spierkracht zijn gericht. De spieren zijn ‘Yang’, dat wil zeggen: elastisch en zacht.

Balans vinden door het combineren van Yin & Yang bewegingsvormen

Om in balans te blijven hebben we zowel Yin als Yang energie nodig. Yin yoga kan bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn op een Yang sport, zoals: hardlopen, zwemmen, fitness. Maar je kunt het ook combineren met een yoga-vorm die gericht is op Yang, zoals Hatha of Power yoga.

Bij de Yin yoga worden de houdingen langer aangehouden, zo’n 3 tot 5 minuten. De houdingen worden zittend en liggend gedaan. We rekken de dieperliggende spieren en maken het bekkengebied losser. Het bindweefsel en de gewrichten worden met deze houdingen soepeler en sterker gemaakt. Omdat we de houdingen langer aanhouden, heb je meer tijd om je grenzen te leren kennen en deze ook te verleggen. Spanningen verminderen, de bloedsomloop verbetert en energetische blokkades worden opgeheven, doordat je energiebanen meer ruimte krijgen om je levensenergie te laten stromen.

Je gebruikt niet je lijf om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen.